Thuisbegeleider

Het verhaal van Ilse (45)

‘Ik heb mijn hart gevolgd. Na jarenlang op kantoor gewerkt te hebben, ben ik sinds kort weer terug in het vak waar ik oorspronkelijk voor opgeleid ben. Een prachtige stap, want ik wilde graag weer met mensen werken. Mensen die het moeilijk hebben in de maatschappij een stapje verder helpen, omdat ik geïnteresseerd in ze ben. Ik wil altijd weten wat hen beweegt of waarom ze in bepaalde situaties zitten die niet altijd gemakkelijk zijn. Namens STMG ondersteun ik cliënten thuis in het aanbrengen van structuur, in het vinden van een dagindeling of dagbesteding. Dat kunnen onder meer mensen zijn met een psychische achtergrond, ouders met opvoedproblemen voor hun kinderen of mensen met een andere culturele achtergrond. Ik ondersteun ook mantelzorgers in de zorg voor hun geliefden. Dat zij even het huis uit kunnen en de teugels kunnen laten vieren. En ik ga regelmatig bij iemand op bezoek die lichamelijk niet zo goed terecht kan bij een dagbesteding. Dan ben ik voor die persoon deels de invulling van de dag en drinken we een kop koffie of maken we een fijne wandeling. Beweging is goed voor iedereen.

De diversiteit in mensen en casuïstiek is enorm, maar de kern van mijn werk is om altijd sámen stappen vooruit te zetten. Ik neem de problemen, vragen of uitdagingen niet over, maar help mensen om er zelf mee aan de slag te gaan. Schuldenproblematiek bijvoorbeeld, opvoedvragen, een normaal dag- en nachtritme of de communicatie met instanties. Samen met de mensen maak ik een zorgplan en bepalen we de doelen die we willen bereiken. Dat begint altijd met een intake, want de basis is om goed aan te voelen wie iemand is en wat zijn hulpvraag is. Soms is het heel complex en werk ik samen met andere zorgprofessionals. Geduld is dan geboden. Een kwestie van kleine stapjes vooruit, soms eentje terug. Daar kan ik wel tegen, hoor! Ik geniet al van de glinstering in iemands ogen als je heel even persoonlijk aandacht aan hem geeft en luistert.

IVH 5022 20211119

Met mijn collega’s van STMG vind ik zelf de maandelijkse intervisiesessies heel fijn. Het is een prettig klankbord waarbij we samen de casuïstiek van verschillende cliënten bespreken. We doen ons werk allemaal zelfstandig en die vrijheid is ontzettend fijn, maar toch twijfel je wel eens of je aanpak goed is. De tips van andere professionals zijn dan zeer welkom, maar ook de bevestiging dat je op het goede spoor zit. Er is veel openheid en respect onderling, want je stelt jezelf toch kwetsbaar op. Hoewel ik nog maar kort bij STMG werk, voelde ik mij hierdoor al snel veilig en gewaardeerd.’

 

Beelden: Ivo Hutten.

Er is veel openheid en respect onderling