Personenalarmering

Mevrouw drukt op alarmknop van ketting voor personenalarmering.

 

 

Hoe werkt personenalarmering?

Bent u aangesloten op de Personenalarmering, dan draagt u een ketting of polsband met een zendertje. Zo heeft u dag en nacht hulp bij u thuis binnen handbereik. Overkomt u iets? Dan drukt u op de alarmknop van het zendertje. U krijgt direct verbinding met de alarmcentrale. Via de verbinding kunt u vertellen wat er met u aan de hand is. De centralist van de meldbank ziet direct uw gegevens en die van uw contactpersonen en andere hulpverleners, zoals uw huisarts. Afhankelijk van de situatie wordt een contactpersoon of andere hulpverlener gewaarschuwd.

In Nederland zijn verschillende organisaties die systemen voor personenalarmering aanbieden. Om gebruik te kunnen maken van personenalarmering sluit u met één van hen een overeenkomst. U krijgt dan een abonnement met maandelijkse kosten en u ontvangt een zendertje met een alarmknop. STMG biedt zelf geen personenalarmering aan.

Sociale zorgachterwacht

Als u zich abonneert op een personenalarmeringssysteem is het nodig dat u minimaal drie contactpersonen opgeeft voor sociale zorgachterwacht. Dit zijn mensen uit uw eigen omgeving (vaak familieleden of buren) die in geval van nood kunnen worden gewaarschuwd. Zij moeten een sleutel van uw huis hebben en binnen dertig minuten bij u thuis kunnen zijn. Als het alarm gaat, zoekt de alarmcentrale eerst contact met de eerste contactpersoon. Is deze niet bereikbaar, dan wordt de tweede contactpersoon gebeld enzovoorts.

Vindt u het lastig om drie contactpersonen te vinden? Misschien is Professionele Achterwacht van STMG dan iets voor u. Hierover leest u verder op deze pagina meer.

Wat kost personenalarmering?

De kosten van personenalarmering zijn afhankelijk van de aanbieder van het personenalarmeringssysteem en van hoeveel u vergoed krijgt. Een vergoeding hangt af van uw zorgverzekeraar of de gemeente waarin u woont. Om kosten vergoed te krijgen, heeft u vaak een medische indicatie nodig van een arts. Raadpleeg hiervoor uw eigen zorgverzekeraar of gemeente.

Professionele zorgachterwacht

Hoe werkt Professionele zorgachterwacht?

Is het voor u lastig een sociale zorgachterwacht te regelen en woont u in het werkgebied van de wijkverpleging van STMG? Dan kan STMG uw contactpersoon en achterwacht zijn. Dit noemen we Professionele zorgachterwacht. 

Het wijkteam van STMG kan worden ingeschakeld als uw contactpersoon. Een voordeel hiervan is dat in een noodsituatie direct een deskundige hulpverlener naar u toekomt. Deze kan snel de situatie inschatten, direct acute hulp of zorg leveren en als het nodig is andere hulpverlening inschakelen zoals uw huisarts of een ambulance.

Wat kost Professionele zorgachterwacht?

De kosten voor professionele zorgachterwacht komen bij de kosten voor uw personenalarmering. Op onze ‘overeenkomst professionele zorgachterwacht’ vindt u de daarvoor geldende tarieven. U ontvangt voor professionele zorgachterwacht altijd een aparte factuur.

Bekijk en download hier de overeenkomst professionele zorgachterwacht van STMG.

Eigen bijdrage

Indien u over een geldige CIZ-indicatie voor zorg van STMG beschikt dan bent u een eigen bijdrage verschuldigd die wordt geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Thuisbegeleider van STMG staat naast haar cliënt en ze kijken naar elkaar.

STMG en FocusCura

Op het gebied van personenalarmering heeft STMG een samenwerking met FocusCura. Wanneer u, via STMG, een alarmunit afneemt van Focus Cura betaalt u een lager tarief voor de professionele zorgachterwacht.

Op het aanmeldformulier van FocusCura kunt u de bijbehorende tarieven zien en meer lezen over hun systemen. Nog uitgebreidere informatie en een online aanmeldformulier vindt u ook op hun website.

Bekijk en download hier de overeenkomst voor personenalarmering en professionele zorgachterwacht via Focus Cura

Meer informatie over een eventuele vergoeding vindt u onder het kopje ‘wat kost personenalarmering’ hoger op deze pagina.

Meer informatie

Heeft u vragen over…

Wilt u meer weten over indicaties en verwijzingen, aanvraagprocedures, de kosten van onze zorg of over andere zaken? Bekijk dan onze Veelgestelde vragen.

Bekijk de veelgestelde vragen

Direct zorg aanvragen of meer informatie?

Staat het antwoord op uw vraag niet bij de veelgestelde vragen? Wilt u zich direct aanmelden of wilt u meer informatie over Personenalarmering of de Professionele Zorgachterwacht? Neemt u dan contact op door te bellen naar 088 45 60 900 of te mailen naar pas@stmg.nl. We helpen u graag!

Contact
Deel dit artikel: