Verpleegkundige in de wijk

Het verhaal van Dorine (27)

‘Werken in de thuiszorg vind ik mooi vanwege de band die je opbouwt met cliënten, het maatwerk dat we leveren en de dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt. Ik heb een topdag als mijn route vlekkeloos verloopt en ik iedereen weer goed geholpen heb. En dan bedoel ik ook dat ik mensen geholpen heb om iets zélf te doen. Zelfstandig wassen en aankleden bijvoorbeeld. Zelf hun steunkousen aan- en uittrekken. Of bloedverdunners prikken. Ik vind het mooi als we samen zover komen dat mensen iets zelf gaan doen, terwijl ze dat aanvankelijk niet konden of wilden. Op verschillende vlakken is werken in de thuiszorg dan ook een heel creatief beroep door in te spelen op de situaties van het moment en met de middelen die beschikbaar zijn.

Als verpleegkundige in de wijk heb ik een ontzettend gevarieerde functie. Deels verricht ik verzorgende taken, maar een groot deel van het dagelijkse werk bestaat ook uit de technisch verpleegkundige handelingen zoals wond- en stomazorg, katheteriseren of het geven injecties. Alles komt voorbij, waardoor je ook kundig blijft op alle punten. Ik zie dat als een groot voordeel van de thuiszorg ten opzichte van het werken op één specifieke afdeling in een ziekenhuis of instelling. Bij STMG heb je daarnaast veel mogelijkheden voor bij- en nascholing met een goed aanbod van cursussen en trainingen. Zo leerde ik hier weer nieuwere technieken van zwachtelen dan ik in mijn opleiding had gehad. Of wondzorg, dat vind ik persoonlijk heel interessant. Het is mooi dat je je zo weer verder ontwikkelt.

Banner Dorine

Heel fijn vind ik de langere routes waarmee we sinds een tijdje werken. Dubbele diensten op een dag behoren daarmee eigenlijk tot het verleden. Als ze voorkomen, dan is het een eigen keuze omdat we soms extra diensten draaien om al het werk gedaan te krijgen. Ik vind een lange ochtenddienst van 7.00 tot 14.00 uur ideaal, want daardoor heb ik de rest van de dag nog veel tijd voor hobby’s of om met vrienden af te spreken. STMG heeft bovendien goede planners die ook rekening houden met jouw eigen wensen. En anders zijn er altijd wel lieve collega’s met wie je een dienst kunt ruilen. Er is hier veel openheid, collegialiteit en flexibiliteit. Over en weer helpen we elkaar. Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat we een grote familie zijn, maar ik voel me bij STMG enorm gewaardeerd. Hoe groot we ook zijn, ik heb vaak het gevoel dat iedereen elkaar hier kent.’

 

Beelden: Ivo Hutten.

De variatie in het werk houdt mij kundig in het vak