Wijkziekenverzorgende

Het verhaal van Kim (37)

‘Een paar jaar geleden maakte ik de overstap van een verzorgingshuis naar de thuiszorg. Wat een goede keuze was dat! Bij STMG werk ik nu in de zorg zoals ik het zelf het liefst heb: bij de mensen thuis in hun eigen leefwereld. We worden gemiddeld steeds ouder en moeten ook steeds langer thuis blijven wonen. Dat is heel mooi, maar ouderdom komt ook met gebreken. In mijn werk als wijkziekenverzorgende ondersteun ik in dat leven thuis. Cliënten én hun mantelzorgers, want ook die zijn heel belangrijk. Ik probeer me daarin altijd zo goed mogelijk aan te passen aan wat cliënten zelf willen, want ik vind dat ieder mens zoveel mogelijk zelf regie moeten houden in zijn eigen leven.

Bij mijn werk hoort onder meer dat ik mensen vaak help met wassen en aankleden, maar ik ga niet zeggen wat zij die dag aan moeten trekken. Dan raak je zo gehospitaliseerd. Wat je zelf kan, moet je zelf doen ook. Dat stimuleer ik zoveel mogelijk. Het geeft mensen een gevoel van eigenwaarde. Op veel vlakken is het goed dat er thuiszorg is en hebben mensen ons ook echt nodig natuurlijk. Maar hoe mooi is het als je niet elke dag afhankelijk bent van ons. Dat je niet dagelijks zit te wachten tot wij zijn geweest.

Banner Kim

Ik kwam in de thuiszorg door oud-collega’s die ook de overstap hebben gemaakt. Hun verhalen maakten mij enthousiast. Jaren geleden had ik dat niet gedacht. De tijd die je hier hebt voor cliënten vind ik een verademing. Ook al hebben we een strakke planning en moet er elke dag veel gebeuren, ik ervaar hier veel rust en tijd om ook even een praatje te maken met cliënten. Dat hoort net zo goed bij de zorg, want veel mensen zijn alleenstaand en zitten vaak echt even om een sociaal contact verlegen. Je ziet ze opleven als wij er zijn. De zelfstandigheid in het werk spreekt mij ook erg aan. Al moest ik daar in het begin best even aan wennen. Je kunt natuurlijk altijd overleggen met collega’s, maar in de dagelijkse praktijk ben je toch alleen op pad. Je moet dus goed van jezelf op aan kunnen en echt wel wat in je mars hebben. Ik ben daarin gegroeid. Ook dat is een mooi winstpunt van mijn overstap naar de thuiszorg.’

Beelden: Ivo Hutten.

Zelfredzaamheid vind ik belangrijk. Wat je zelf kan, moet je zelf doen