Wijkziekenverzorgende/Verzorgende IG

Het verhaal van Jeannette (25)

‘Plezier in mijn werk! Ik kan echt zeggen dat ik dat heb. Als wijkziekenverzorgende (verzorgende IG) heb ik een hele afwisselende, uitdagende en vooral heel dankbare baan. Van een simpel “dankjewel voor de goede zorgen” van een cliënt krijg ik al een goed humeur. Daar doe ik het voor! In mijn dagelijkse route kom ik veel bij dezelfde mensen. Bij de ene ben ik een uurtje, bij de andere soms maar tien minuutjes. Elke keer een bekend gezicht is fijn en vertrouwd voor mensen. En andersom kan ik goed monitoren hoe het met iemand gaat. Doordat ik de cliënten ken, merk ik meteen als iemand en mindere dag heeft.

In mijn omgeving hoor ik regelmatig allerlei vooroordelen over het werken in de zorg. En gek genoeg ook van mensen in hetzelfde vak, maar bij andere organisaties. Dat je als wijkziekenverzorgende geen verpleegtechnische handelingen uitvoert of veel dubbele diensten draait. Ik herken dat absoluut niet. Ik draai één dienst per dag in een behoorlijk vast rooster met zélfs een vaste vrije dag per week. Daar kun je je privéleven prima op inrichten, echt ideaal! En bij STMG voer ik juist wel de verpleegtechnische handelingen uit waarvoor ik opgeleid ben. Denk aan injecteren, katheteriseren, stomazorg of sondevoeding. Met een groot cliëntenbestand komen die werkzaamheden ook regelmatig voor. Weinig kans dat je dat hier verleert, dus.

Banner Jeanette Alt

STMG faciliteert ook ruim in allerlei mogelijkheden om je vaardigheden bij te spijkeren. Bijvoorbeeld door met een collega mee te lopen of om in de organisatie extra trainingen te volgen. Toen ik net bij STMG kwam werken, ben ik ook eerst met een collega op pad gegaan om te zien hoe alles hier gaat. Zo kon ik er rustig in komen. En op het hoofdkantoor werd ik een dag lang wegwijs gemaakt in alle systemen op mijn iPad. Alles was eigenlijk heel fijn geregeld.

Waar ik over vijf jaar sta? Dat weet ik niet precies, maar ik heb wel de ambitie om me verder te ontwikkelen naar verpleegkundige. Dat kan bij STMG in een BBL-traject waarbij je een dag in de week naar school gaat en daarnaast werkt. Zo’n opzet past goed bij mij. Ik blijf in elk geval voorlopig in de thuiszorg werken. Lekker op pad elke dag, dat vind ik prettiger dan altijd in hetzelfde gebouw of op eenzelfde afdeling werken. De variatie van cliënten in hun eigen omgeving vind ik leuk. Ik heb dit werk ook zo ongeveer met de paplepel ingegoten gekregen. Bijna mijn hele familie werkt in de thuiszorg!’

 

Beelden: Ivo Hutten.

Ik mag hier doen waar ik voor opgeleid ben