Mantelzorg
10-11-2018

Mantelzorg: liefdevolle zorg van onschatbare waarde

Zaterdag 10 november 2018 is het de Dag van de Mantelzorg. We delen een blog met jullie van Corrie Vroon. Corrie is lid van de Cliëntenraad van STMG en heeft mantelzorg in haar portefeuille.

Zaterdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Graag besteden we hier aandacht aan. Want het is niet niks om mantelzorger te zijn. We delen een blog met jullie van Corrie Vroon. Corrie is lid van de Cliëntenraad van STMG en heeft mantelzorg in haar portefeuille. Zij is al een tijd mantelzorger en daarover heeft ze een prachtige blog geschreven. Mantelzorgers, jullie liefdevolle zorg is onbetaalbaar!

Mantelzorger, hoe gaat het met jou?
Het eten staat in de oven, de kaarsjes staan op tafel, het bezoek komt binnen. Ik heb me verheugd op de maaltijd en het gesprek. Maar dan belt de instelling waar onze zoon woont met de vraag of ik wil komen. Hij heeft weer een cluster dag met veel epileptische aanvallen. Snel pak ik mijn koffer. Ik stap in de auto op weg naar de instelling waar hij woont. Tijdens de reis bel ik een vriendin en leg de situatie uit. Die avond zit ik aan zijn bed en slaap ‘s nachts op een matras naast zijn bed op de vloer.

Op weg naar mijn werk krijg ik een telefoontje dat onze zoon opgenomen is in het ziekenhuis en of ik daarheen wil gaan. Mijn dagprogramma gooi ik om. Hij geniet als ik bij hem ben. Hij kan niet praten. Vanaf zijn geboorte gingen we ervoor, hoe en wat dat wisten we niet. We waren vol liefde en moed. Gedurende de tijd werd het zwaar. Lichamelijk, psychisch, alle bezoeken aan het ziekenhuis. Voortdurend afstemmen met professionals. Afhankelijk zijn van anderen. Plannen wijzigen, onmacht ervaren en een onbestendige toekomst.

"Mantelzorg kan iedereen overkomen"
Je hebt een baan en daarnaast heb je de zorg voor een familielid. Als dat meer dan acht uur per week is en langer dan drie maanden is er sprake van mantelzorg. Veel mantelzorg is voor een partner, ouder, kind of dierbaar familielid. Het is vanuit liefde voor de kwetsbare ander, loyaliteit en morele verplichting. Mantelzorg overkomt je. Het kan iedereen overkomen. Ik zeg vaak: je bent het, je was het of je wordt het. Plotseling kan daar de diagnose zijn. Ouderdom met gebreken. Dat doet een appèl op de mantelzorg. Mantelzorg verlenen is van alle eeuwen. Zorg vanuit ons hart. Maar wie ben ik?

Vrouw, echtgenote, moeder, vriendin en werknemer. Ik combineer allerlei rollen. Op mijn werk kan ik mijn expertise inzetten. Daar word ik uitgedaagd om beleid te maken, mee te denken. Als mantelzorger wordt er op een andere manier een appèl gedaan op mijn vaardigheden. In de praktijk leer je door vallen en opstaan hoe om te gaan met de veranderende zorgvrager. Ik ben nogal doelgericht en snel. Dat staat haaks op wat onze zoon vraagt. Hij is langzaam en het kost hem tijd om de vraag of opdracht te begrijpen. Ik moet de grenzen aangeven. Beslissingen nemen zonder hem daarbij te kunnen betrekken. Dat vraagt creativiteit, een open blik naar onze zoon.

"Een kus als ik het niet verwacht"
Mantelzorg is mooi, indringend en vraagt veel energie. Het geeft ook vreugde. Een lach op het gezicht van onze zoon. Een verdwaalde kus op mijn wang als ik het niet verwacht.

In de loop van de tijd heb ik een netwerk om mij heen verzameld van mensen die een luisterend oor bieden. Betrokken mensen die luisteren, waar ik mijn verhaal kwijt kan. Zonder adviezen te geven en te oordelen. Dat is belangrijk voor me. Als werkende mantelzorger heb ik verschillende rollen en ben ik kwetsbaar. Ik heb er op mijn werk over gesproken. Dat gaf ruimte en begrip. Ik ben een gelukkig mens die kan genieten van werk, relaties, zorg en vrij zijn. Ik heb voor de korte termijn mijn balans gevonden. Voor de lange termijn knip ik het in stukjes van korte termijnen. Zo kijk naar ik de toekomst.

Meer nieuws

Dag Van De Mantelzorg
mantelzorg

Mantelzorgmarkt in Zevenaar op 13 november

< 1 min.
Dag Van De Mantelzorg
mantelzorg

Dag van de Mantelzorg 2019

1 min.
LOGO Png
huishoudelijke ondersteuning, thuisbegeleiding

Vanaf 1 januari 2019: nieuwe naam, vertrouwde ondersteuning

1 min.