Casemanagers Dementie

Dementie, wat nu?

  • Ik ben regelmatig vergeetachtig, heb ik nu dementie?
  • Wat moet ik doen om de best passende zorg te krijgen?
  • Hoe ga ik om met mijn dementerende partner of familielid?


Voor deze en andere vragen kunnen mensen met dementie, hun partners, familieleden, mantelzorgers en hulpverleners terecht bij de Casemanagers Dementie. Zij geven op professionele wijze informatie en advies en begeleiden een cliŽnt met dementie en de eventuele partner. Ze zijn er voor alle inwoners van uw gemeente.

Wat is dementie?
Dementie betekent een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Bij 60 tot 70% van de mensen met dementie is de ziekte van Alzheimer oorzaak van de verschijnselen. Dit is een aandoening in de hersenen, waarbij geleidelijk steeds meer hersencellen beschadigen. Dit gaat gepaard met gevoelens van verwardheid en vergeetachtigheid.

Wat doet de Casemanager Dementie?
De Casemanager Dementie kan uw vragen beantwoorden vanaf het allereerste moment dat er en 'niet pluis gevoel' ontstaat. Samen met de Casemanager gaat u onderzoeken wat de oorzaken van dit gevoel zijn, welke belemmeringen hierdoor zijn ontstaan en op welke wijze verder onderzoek nodig is. Om de zorgproblemen volledig in kaart te kunnen brengen en om helder te krijgen wat er precies aan de hand is, maakt de Casemanager gebruik van professionele methodieken. Hij of zij werkt daarbij samen met uw huisarts.

De Casemanager Dementie blijft de cliŽnt met dementie en de betrokkenen gedurende het hele ziekteproces begeleiden in de thuissituatie. Hij of zij kent namelijk de vele mogelijkheden op het gebied van zorg en ondersteuning in de regio en zal u daarin de weg wijzen en waar nodig ondersteunen. Kortgezegd de Casemanager Dementie:
 

  • geeft advies, informatie en ondersteuning
  • inventariseert de zorgbehoefte en geeft begeleiding
  • heeft een signalerende functie
  • bemiddelt bij hulp- en zorgverlening
  • behartigt de belangen van de cliŽnt en zijn/haar mantelzorgers


Waar vind ik een Casemanager Dementie?
Casemanagers Dementie vindt u bij vrijwel elke zorgorganisatie in uw gemeente. Zij hebben allemaal een zelfde werkwijze en hebben overleg met elkaar. Ook bij u in de buurt zal een Casemanager dus niet ver weg zijn. Klik hier voor de contactgegevens van de STMG Casemanagers bij u in de buurt.

Inzet
Wanneer u eenmaal een afspraak hebt gemaakt met de Casemanager Dementie, zal hij of zij bij u thuis langskomen of u kunt bij hem of haar langsgaan. Voor de inzet van de Casemanager Dementie is geen verwijzing of indicatie nodig.


Folders

Als vergeten een probleem wordt (onze casemanager dementie is er voor u)

Omgaan met dementie (wat is de beste benadering?)

Geen nieuws in deze lijst: