Nieuws | Persberichten

STMG geeft slipcursus rolstoel duwen bij de Zonnebloem

13.03.2014

Foto: Kees Holtman

Om een rolstoel te duwen lijkt een kat in het bakje, totdat de praktijk leert dat het niet zo eenvoudig is. Er is gebleken onder de vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Dodewaard, dat er behoefte is aan een rolstoelcursus.

Op maandag 10 maart is deze rolstoelcursus aangeboden vanuit STMG voor de vrijwilligers. Menig persoon, die afhankelijk is van een rolstoel, is overgeleverd aan de genade en expertise van de rolstoelduwer. Met handige tips en trucs blijkt dat de duwer niet alleen zichzelf een gunst doet door een betere duwhouding maar ook de inzittende extra grijze haren bespaart.

Het was een gezellige avond in De Steegakker in een informele sfeer en veel ruimte voor vragen tussendoor. De cursus is samengesteld speciaal voor de Zonnebloem afdeling Dodewaard en aangeboden door Mariet van Brenk en Liesbeth van Helvoirt (medewerkers van STMG).

Na theorie was er tijd voor praktijk en de aanwezige rolstoelen werden ontmanteld door een enthousiaste groep vrijwilligers. Daarna was het puzzelen zodat ze weer op rolstoelen gingen lijken. Met behulp van een filmpje is onder andere getoond dat je het beste in z’n achteruit van een stoeprand kan rijden en de voetsteun gebruiken, zodat de voorwielen niet met een smak neerkomen. Communiceren is enorm belangrijk voor het rijgenot van de inzittende.

Ter afsluiting van deze leerzame avond konden de vrijwilligers elkaar op het dorpsplein overtuigen van elkaars verantwoordelijke stuur-, rem- en sliptechnieken. Daar bleek inderdaad dat een geweer in de hand nog geen gewei aan de wand is, maar toen de rolstoelen werden geparkeerd hadden de vrijwilligers een voldaan gevoel.

'De cursus was de moeite waard en zeker aan te bevelen', aldus de vrijwilligers van De Zonnebloem, afdeling Dodewaard.


nieuwslijst