Zorg bij u thuis | Wetenschappelijk onderzoek PIJNSEIN

STMG neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek pijn bij kanker: PIJNSEIN

Team Gespecialiseerde Verpleging is nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek PIJNSEIN waaraan STMG deelneemt. In dit onderzoek worden onder andere de effecten onderzocht van vroegtijdige opsporing en behandeling van pijn. Uit de regio nemen zeven ziekenhuizen deel aan dit onderzoek. STMG is de enige thuiszorgorganisatie die deelneemt.

Pijn bij kanker
Pijn is ťťn van de meest voorkomende symptomen van kanker. Tijdens alle fases van deze ziekte, zelfs na genezing, komt pijn vaak voor. Dit kan komen door de kanker zelf, maar ook door de operatie, chemotherapie of bestraling. Als een arts weet dat een patiŽnt veel pijn heeft, kan de pijn bijna altijd verlicht worden. Maar lang niet alle patiŽnten vertellen hun arts of verpleegkundige dat ze pijn hebben. Bovendien vraagt de arts niet altijd of een patiŽnt pijn heeft. Daardoor is de behandeling van pijn vaak niet optimaal en lijden te veel patiŽnten onnodig veel pijn.

Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is dat medisch specialisten en huisartsen, patiŽnten met kanker, vaker zullen vragen naar pijn en dat patiŽnten hun pijn vaker met hun arts bespreken. Op deze manier hoopt de onderzoeksgroep PIJNSEIN dat de behandeling van pijn bij patiŽnten met kanker verbeterd kan worden.

Het onderzoek
PatiŽnten met kanker van 18 jaar of ouder die pijn door kanker hebben, worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek.
• Deelnemende patiŽnten ontvangen gedurende 12 weken elke dinsdag een telefoontje met de vraag om een score aan hun pijn te geven. Als de pijnscore te hoog is, wordt de patiŽnt gebeld door een verpleegkundige en wordt eventueel de medicatie aangepast. Daarnaast wordt een PIJNSEIN-dagboekje ingevuld. Hierin wordt bijgehouden hoeveel pijn iemand heeft gehad, welke medicijnen zijn gebruikt, en welke bijwerkingen deze medicijnen hebben gehad. Zo krijgt een patiŽnt direct een persoonlijk advies.
• Op dinsdagen ontvangen deelnemende patiŽnten ‘s ochtends en ‘s middags een telefoontje, ook wordt dan het PIJNSEIN-dagboekje ingevuld.
• In totaal vullen patiŽnten 4 keer een uitgebreidere vragenlijst in met vragen over de pijn en de invloed ervan op het dagelijks leven.

De resultaten van dit onderzoek zullen gepresenteerd worden op conferenties en wetenschappelijke tijdschriften en gebruikt worden om adviezen op te stellen die de zorg en de behandeling van pijn in de toekomst verder zullen verbeteren.

Initiatiefnemers
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksteam PIJNSEIN van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het UMC St. Radboud. Het onderzoek is goedgekeurd door door het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor kankerbestrijding en wordt gefinancierd door de stichting Bergh in het Zadel. Op de website van deze stichting vind je meer informatie over de manieren waarop zij geld verzamelt voor kankergerelateerd onderzoek: www.berghinhetzadel.nl.