Nieuws

Oproep aan alle leden van (centrale) cliŽntenraden in de zorg.

07.12.2015

Door de dreigende ondergang van TSN Thuiszorg is de discussie over de huishoudelijke hulp opnieuw opgelaaid.

Namens de cliŽntenraad van STMG BV roepen wij de koepelorganisaties (NCZ, LOC, LSR, PGO Support en Raad op Maat) en leden van de (centrale) cliŽntenraden in de zorgverlening op om zich niet te concentreren op het topje van de ijsberg (20%), maar vooral vooral te onderzoeken wat er bij de andere zorgaanbieders, anders dan TSN, staat te gebeuren (80% van de ijsberg zit onder het ijs).

Wij roepen onze collegae CR-leden in het land op om mee te denken aan een sluitende oplossing en hun mening en/of reactie te geven op de stellingen en vragen in onze oproep.

Wat willen wij hiermee bereiken?

  • De uitkomsten gebruiken om het debat in de Tweede Kamer te hervatten;
  • Het kabinet overtuigen dat Staatssecretaris van Rijn een “algemene maatregel van bestuur” neemt;
  • Het gebruik van de “Code VMT (Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning) verplicht;
  • De Gemeenten en Zorgaanbieders het bestaan en gebruik van de HHT-regeling (Huishoudelijke Hulp Toelage) ook in 2016 propageert. Het inzetten van deze vergoeding, in de vorm van een dienstencheque/voucher, van € 5,00 (2015) en € 10,00 (2016) per zorguur, geeft de zorgvragers (cliŽnten) met een smalle beurs ook in 2016 toegang tot huis- en zorghulpverlening.


Het NCZ en LOC hebben inmiddels toegezegd deze oproep onder hun leden te verspreiden en vandaag op hun website te plaatsen. De andere netwerk- en koepelorganisaties voor cliŽntenraden (LSR, PGO Support en RaadopMaat) volgen in de loop van de dag. De oproep zal ook doorgeplaatst worden bij Skipr en de landelijke media.

Lees hier de volledige oproep


nieuwslijst